Siirry sisältöön
STR Nordic – Vahvempi elämä.
STR Nordic – Vahvempi elämä.
Omega-3 kalaöljykapseleita

Omega-3,6,7 eller 9?

- Vi introducerar omega-fettsyror

Många känner till omega-3-fettsyror och deras hälsofördelar, men det finns andra omega-fettsyror också. Det är bra att vara medveten om skillnaderna mellan omega-fettsyror, eftersom deras effekter på människokroppen är olika.

Omega-fettsyror, eller n-fettsyror, är omättade fettsyror. Siffran i deras namn hänvisar till deras kemiska struktur. Siffran talar om var dubbelbindningen finns i fettsyrans kolkedja. Till exempel, i omega-3-fettsyran är dubbelbindningen belägen mellan den tredje och fjärde kolatomen.

OMEGA 3

Omega-3-fettsyror är viktiga för människor, vilket betyder att de bör fås från mat. Fördelarna med omega-3-fettsyror är relaterade till funktionerna i det mänskliga hjärtat, hjärnan och ögonen.

De vanligaste omega-3-fettsyrorna är alfa-linolensyra (ALA), som utvinns från flera vegetabiliska oljor, och dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA), som i sin tur huvudsakligen utvinns från fiskolja.

Omega-3 För barn, tuggbar, STR Nordic
Omega-3-fettsyror är viktiga för barn.

OMEGA-6

Omega-6 är också en essentiell fettsyra. Den vanligaste omega-6-fettsyran är linolsyra. Många bearbetade vegetabiliska oljor innehåller omega-6-fettsyror.

Förhållandet mellan omega-6-fettsyror och omega-3-fettsyror i kosten är viktigt. För mycket omega-6-fettsyror i förhållande till omega-3-fettsyror i kosten kan utsätta dig för hälsorisker. Enligt näringsrekommendationer är det lämpliga förhållandet 1:3-9, vilket betonar mängden omega-3-fettsyror.

OMEGA-7

Livsmedel som innehåller omega-7-fettsyror inkluderar havtorn och macadamianötoljor. Omega-7-fettsyran som finns i havtornsolja är palmitoleinsyra .

Omega-7-fettsyra produceras i kroppen från andra fetter, men att öka dess intag i form av havtornsolja har visat sig ha positiva effekter på till exempel ögonhälsan.

Kivan Silmän Omega, STR Nordic
Kuivan Silmän Omega-kapslar använder omega-7-fettsyrorna från havtornsolja effektivt.

OMEGA-9

Människokroppen producerar vissa mängder omega-9-fettsyror. Omega-9 behövs för att mänskliga celler ska fungera. Den vanligaste omega-9-fettsyran är oljesyra . Livsmedel som innehåller omega-9-fettsyror är olivolja , nötter och avokado.

Att lägga till omega-9 i din kost kan ha hälsofördelar relaterade till kolesterolnivåer och inflammation.

Som en allmän riktlinje angående omega-fettsyror, rekommenderas att äta en diet med tonvikt på omega-3-fettsyror. Målet är en balanserad kost som innehåller högkvalitativa fettsyror med måtta.

Den här artikeln har tagits fram i samarbete med Terveempi.fi , en webbplats specialiserad på kosttillskott.

Edellinen artikkeli Ditt nervsystem drar mest nytta av dessa näringstillskott
Seuraava artikkeli Är kosttillskott användbara för barn?

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

* Vaaditut tietokentät