Gå till innehållet
STR Nordic – Ett starkare liv.
STR Nordic – Ett starkare liv.

Språk

Nainen pohtii mitä vihanneksia ottaisi

Ekologisk eller vanlig?

Många slutar köpa ekologiskt eftersom de tycker att det är dyrare än vanliga produkter. Men skulle det vara mer meningsfullt att föredra ekologiskt trots priset? Här har vi listat några aspekter relaterade till ekologisk mat.

Vad är ekologiskt?

Ekologisk mat produceras ekologiskt. I ekologisk produktion används syntetiska bekämpningsmedel och konstgödsel så lite som möjligt. Ekologiska gårdar syftar till att hålla jorden bördig genom att gynna växelbruk och möjliggöra arttypiskt beteende hos produktionsdjur.

Varför är inte all mat ekologisk?

I konventionell produktion maximeras produktionen och produktionen höjs på sätt som inte används i ekologisk produktion. Användningen av bekämpningsmedel i odlingen säkrar avkastningen. Att effektivisera produktionen sänker priset på livsmedel och förbättrar dess tillgänglighet året runt.

Smak

Enkelt och för många är den sista anledningen till valet smak.

Enligt många smakar ekologiskt bättre.

Detta kommer inte att tänka på om du inte är bekant med användningen av ekologiska produkter. Här ska förstås noteras att ekologiska produkter är som bäst efter säsong. Produktionen är mer beroende av naturens kretslopp, så kvaliteten är som bäst när förhållandena är idealiska. Säsongens produkter kan ofta kännas igen på att de är billigare och att deras tillgänglighet är god.

Ekologi

Saken kan ses ur olika perspektiv. När det gäller att minska klimatpåverkan och utsläpp är ekologiskt ett vettigt val. Detta gäller särskilt om den ekologiska maten ligger nära det som producerats. Men det är oftast dyrare och å andra sidan finns det inte alltid ett sådant alternativ.

Det är inte klart om det är bättre att köpa vanlig honung producerad i närheten eller utländsk ekologisk honung.

Valet är också om man ska köpa ekologiska bär från butiken eller hämta bären från en närliggande skog, som inte är ett certifierat ekologiskt insamlingsområde.

Pris

Ekologiskt är oftast dyrare. Det handlar om att välja värderingar. Vad vill du investera i ekonomiskt? Det kan vara svårt att ändra vanor och öka användningen av ekologisk mat för då finns det mindre pengar över till annat. Frågan är inte enkel, särskilt för en låginkomsttagare. Och ofta är valet inte ens möjligt. Men om inkomstnivån gör det möjligt att göra värdeval som gynnar ekologiskt så finns det många goda skäl till det.

Hälsa

Vem skulle vilja samla tungmetaller, bekämpningsmedel och tillsatser i sin kropp?

Även om livsmedelsproduktionen är noggrant kontrollerad är det ett faktum att det finns skillnader mellan ekologiska och konventionella livsmedel när det gäller de aktuella ämnena. Många av de ämnen som ackumuleras i människokroppen kan orsaka hälsoproblem. Å andra sidan påverkas matens hälsa av många andra saker än dess produktionsmetod, som kostens sammansättning och metoden för matlagning. Ekologisk mat är i regel renare och därför är det ofta det säkraste valet. Speciellt frukt och grönsaker som kan ätas med sina skal bör köpas ekologiskt.

Lyckligtvis ökar utbudet och tillgängligheten av ekologiska livsmedel ständigt. Detta kommer förhoppningsvis också att sänka priserna och göra det möjligt för allt fler att välja ekologiskt.

Snacks kan också vara ekologiska!

  Njut av detta!

Källor:
Pro ekologisk. Vad gör naturliga produkter ekologiska? https://proluomu.fi/mita-on-luomu/mika-tekee-ruuasta-luomua/mika-tekee-luonnonproductiesta-luomua/
Ekologisk etikett. Vanliga frågor. https://luomumerkki.fi/usein-kysytyt-sögmenet/
Livsmedelsverket. Ekologiska växter. https://www.ruokavirasto.fi/teemat/luomu/luomumaatilat/luomukasvit/
Finsk hälsokost. Juhana Harju. En diet som kombinerar hälsa och ekologi. https://suomenterveysravinto.fi/blogi/ruokavalio-jossa-terveellyss-ja-ekologisuus-yhdistyvat/
Föregående artikel Torra ögon: Orsaker och behandling
Nästa artikel Absorption av kosttillskott

Lämna en kommentar

Kommentarer accepteras före publicering

* Obligatoriska datafält

Oliko juttu kiinnostava?

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi ja saat ensimmäisenä tietää viimeisimmistä blogiteksteistä, tarjouksista ja uutuuksista!