Siirry sisältöön
STR Nordic – Vahvempi elämä.
STR Nordic – Vahvempi elämä.
Nainen pohtii mitä vihanneksia ottaisi

Luomua vai tavallista?

Moni jättää ostamasta luomua, koska kokee sen olevan tavallista tuotetta kalliimpaa. Olisiko kuitenkin järkevämpää suosia luomua hinnasta huolimatta? Listasimme tähän muutamia luomuruokaan liittyviä näkökulmia.

Mitä luomu on?

Luomuruoka on tuotettu luonnonmukaisesti. Luomutuotannossa käytetään mahdollisimman vähän synteettisiä torjunta-aineita ja kemiallisia lannoitteita. Luomutiloilla pyritään säilyttämään maaperä hedelmällisenä suosimalla vuoroviljelyä ja mahdollistamalla tuotantoeläinten lajityypillinen käyttäytyminen.

Miksi kaikki ruoka ei ole luomua? 

Tavallisessa tuotannossa maksimoidaan tuotanto ja tehostetaan tuotantoa tavoilla, joita luomutuotannossa ei käytetä. Torjunta-aineiden käyttö viljelyssä turvaa saatavaa satoa. Tuotannon tehostaminen laskee ruoan hintaa ja parantaa sen saatavuutta vuoden ympäri.

Maku

Yksinkertainen ja monelle se lopullinen valinnan syy on maku.

Luomu maistuu monen mielestä paremmalta.

Tätä ei tule ajatelleeksi, jos luomutuotteiden käyttö on vierasta. Toki tässä tulee huomioida, että luomutuotteet ovat parhaimmillaan sesonkien mukaan. Tuotanto on riippuvaisempi luonnon kiertokulusta, joten laatu on parhaimmillaan olosuhteiden ollessa ihanteelliset. Sesongissa olevat tuotteet tunnistaa usein siitä, että ne ovat edullisempia ja niiden saatavuus on hyvä.

Ekologisuus

Asiaa voidaan tarkastella eri näkökulmista. Ilmastovaikutusten ja päästöjen vähentämisen kannalta luomu on järkevä valinta. Tämä pitää paikkansa etenkin jos luomuruoka on lähellä tuotettua. Mutta se on yleensä kalliimpaa ja toisaalta sellaista vaihtoehtoa ei aina ole tarjolla.

Ei ole yksiselitteistä onko parempi ostaa lähellä tuotettua tavallista hunajaa vai ulkomaista luomuhunajaa. 

Valinta on sekin, että ostaako kaupasta luomumarjoja vai kerääkö marjat lähimetsästä, joka ei ole sertifioitu luomun keruualue. 

Hinta

Luomu on yleensä kalliimpaa. Kyse on arvovalinnasta. Mihin haluaa panostaa taloudellisesti? Voi olla vaikea muuttaa tottumuksia ja lisätä luomun käyttöä sen takia, että rahaa jää silloin vähemmän muihin asioihin. Kysymys ei ole varsinkaan pienituloiselle yksinkertainen. Ja usein valinta ei edes ole mahdollista. Mutta jos tulotaso mahdollistaa luomua suosivien arvovalintojen tekemisen, on siihen olemassa monia hyviä syitä.

Terveellisyys

Kukapa haluaisi kerätä kehoonsa raskasmetalleja, torjunta-aineita ja lisäaineita?

Vaikka ruoan tuotanto on tarkkaan valvottua, on tosiasia, että luomun ja tavallisen ruoan välillä on eroja kyseisten aineiden kohdalla. Monet ihmisen kehoon kertyvistä aineista saattavat aiheuttaa terveysongelmia. Toisaalta ruoan terveellisyyteen vaikuttaa moni muukin asia kuin sen tuotantotapa, kuten ruokavalion koostumus ja ruoan valmistustapa. Pääsääntöisesti luomuruoka on puhtaampaa ja siksi se on usein turvallisin valinta. Etenkin kuorineen syötävät hedelmät ja vihannekset kannattaa ostaa luomuina.

Onneksi luomuelintarvikkeiden valikoima ja saatavuus kasvaa jatkuvasti. Tämä toivottavasti laskee myös hintoja ja mahdollistaa luomun valitsemisen yhä useammille.

 

 

Myös naposteltavat voivat olla luomua!

 

 

 Herkuttele tästä!

 

Lähteet:
Proluomu. Mikä tekee luonnontuotteista luomua? https://proluomu.fi/mita-on-luomu/mika-tekee-ruuasta-luomua/mika-tekee-luonnontuotteista-luomua/
Luomumerkki. Usein kysytyt kysymykset. https://luomumerkki.fi/usein-kysytyt-kysymykset/
Ruokavirasto. Luomukasvit. https://www.ruokavirasto.fi/teemat/luomu/luomumaatilat/luomukasvit/
Suomen Terveysravinto. Juhana Harju. Ruokavalio, jossa terveellisyys ja ekologisuus yhdistyvät. https://suomenterveysravinto.fi/blogi/ruokavalio-jossa-terveellisyys-ja-ekologisuus-yhdistyvat/
Edellinen artikkeli Kuivat silmät: Syyt ja hoito
Seuraava artikkeli Ravintolisien imeytyvyys

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

* Vaaditut tietokentät