Siirry sisältöön
STR Nordic – Vahvempi elämä.
STR Nordic – Vahvempi elämä.
Naisen vatsa ja sydänkuvio käsillä

Tips för magens välmående

Maghälsa är på många sätt grunden för hela kroppens välmående. Vikten av fungerande matsmältning och magväl märks ofta först när något är fel. Dessa ögonblick kan förhindras med följande tips.

LÄCKLIGT FIBERINTAG

Fiber är viktigt för en fungerande mage. Vi pratar ofta om fullkorn som bra källor till fiber, men alla är inte nödvändigtvis lämpliga för känsliga magar. Det bäst tolererade spannmålet är havre, eftersom det innehåller lösliga fibrer som stödjer tarmens välbefinnande. Fördelen med havre är att den även passar personer med celiaki.

Andra glutenfria källor till fiber inkluderar psyllium och olika frön. Av fröna, särskilt de som bildar en gel med vätskan främjar magens funktion effektivt. Linfrön eller chiafrön som blötläggs över natten lugnar magen på morgonen och ger en bra start på dagen.

Företräde för grönsaker, frukt och nötter förbättrar också fiberintaget.

BAKTERIER AV BRA KVALITET

Flera grönsaker, grönsaker och frukter innehåller viktiga näringsämnen för magen och främjar tillväxten av mikrober av god kvalitet i tarmarna. Sådana matämnen som stöder tarmhälsa kallas prebiotika.

Produkterna på bilden stödjer de naturliga bakterierna i magen.
Produkterna på bilden stödjer de naturliga bakterierna i magen.

Från mejeriprodukter bör du välja fermenterade alternativ, som kärnmjölk eller naturell yoghurt. Sötningsmedel och socker kan irritera magen, så det är bra att undvika dem.

Bakterierna i magen kan effektivt stödjas med ett mjölksyrabakteriepreparat som tas efter måltider, vilket hjälper matsmältningen att fungera effektivt.

  Beställ här!

DRYCK LÄMPLIG FÖR MAGEN

Efter att ha ätit kan du också lugna magen med en kopp pepparmynta eller ingefärste . Att dricka vatten ovanpå maten kan å andra sidan orsaka en känsla av obehag. Vatten som dricks mellan måltiderna är fördelaktigt för magens välbefinnande.

Andra maglindrande drycker inkluderar till exempel grönt te och, när de konsumeras med måtta, kaffe och rött vin. En utmärkt dryck för dem med känslig mage är kombucha gjord av jäsning av grönt te.

Grönt te är bra för magen
En varm dryck, särskilt te, får dig att må bättre efter en måltid

INGEN BRÅDSKA

En regelbunden måltidsrytm är avgörande för magens välbefinnande. Ta fart på dina måltider och lugna ner dig medan du äter stöder matsmältningen. Ett lugnt ögonblick av att äta utan distraktioner stöder medvetet ätande, i vilket fall maten bör tuggas bättre. Detta förbättrar i sin tur matsmältningen.

Det är mer sannolikt att magen mår bra när du känner dig stressfri och din livsstil, inklusive träning, är i sin ordning.

Källor:

https://www.hyvavatsa.fi/hyvinvointi/nain-hyodynnat-vatsaa-hellivia-siemengeeleja

https://suomenterveysravinto.fi/blogi/suoliston-mikrobiota-tasapainoon-ruokavaliolla/

Edellinen artikkeli Roligare för en skidåkning!
Seuraava artikkeli Varm dryck x 3

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

* Vaaditut tietokentät