Siirry sisältöön
STR Nordic – Vahvempi elämä.
STR Nordic – Vahvempi elämä.
Unirytmi vaikuttaa elämänlaatuun

Sömnrytmen påverkar livskvaliteten

En persons behov av sömn är något individuellt och orsakas av genetiska, medicinska och miljömässiga faktorer. Vissa vuxna känner att de klarar sig med sex timmars sömn, men andra behöver åtta timmars sömn varje natt för att klara vardagens krav. Forskare rekommenderar minst sju timmars sömn på natten för vuxna, men mer än nio timmars sömn kan vara fördelaktigt för yngre människor och de som lider av sömnbrist eller sjukdomar ( Watson et al. 2015 ). Ett litet barns sömnbehov varierar från 14–17 timmar för en nyfödd till 9–11 timmar för en 6–13-åring. Det skulle också vara bra för tonåringar att sova minst åtta timmar per natt ( Hirshkowitz et al. 2015 ).

Sömnbrist orsakar problem

Många sover dock för lite. För de som lever i sina toppår kan det bero på att det efter en lång arbetsdag som börjar tidigt på morgonen ska finnas tid för fritidsintressen och att ta hand om barnen och hemmet. Den egna tiden kläms ofta av nattsömnen. Problem kan dock följa av brist på sömn. Trötthet orsakar irritabilitet hos både barn och vuxna.

Studier har också indikerat att sömnbrist kan leda till en försämring av koncentration, minne och allmän mental prestation ( Alhola & Polo-Kantola 2007 ). Även en person som inte lider av svår sömnlöshet kan bli blind för de skadliga effekterna av sina sömnvanor.

sovande hjärna

Social jetlag-trötthet kan bli ett problem

Problem som orsakas av för lite sömn kan påverkas avsevärt av dig själv. En god natts sömn är inte möjlig utan en vanlig dygnsrytm, där du går och lägger dig och vaknar vid ungefär samma tid alla dagar i veckan. Många kanske föreställer sig att efter en hård arbetsvecka, på fredagar och lördagar, går det bra att vara vaken till småtimmarna, eftersom den tidiga uppvaknandet bara väntar på måndag. Även på helgerna bör du dock försöka se till att skillnaden mot vardagen inte blir för stor. Forskare talar om "social jetlag fatigue", vilket syftar på svårigheten att återgå till den vardagliga rytmen efter att ha tittat över helgen ( Forbush et al. 2017 , s. A396–397).

Naturliga sätt att förbättra sömnkvaliteten

En regelbunden sömnrytm kan främjas med naturliga medel, till exempel genom att undvika kaffe och andra koffeinhaltiga drycker efter tidig eftermiddag. På kvällen ska du alltid försöka lugna dig så mycket som möjligt. Det är ingen bra idé att börja diskutera stressande saker i slutet av kvällen.

Ett lugnt och svalt sovrum och vid behov öronproppar och en sovmask hjälper också till att somna, men de är inte nödvändigtvis till hjälp om hela kvällen har spenderats framför tv:n, laptopen, surfplattan eller mobilen. Du bör gå och lägga dig när du är trött, men du ska inte vänta på tröttheten genom att stirra på ljusstarka skärmar. Det blå ljuset från digitala enheters skärmar har visat sig bromsa utsöndringen av "sömnhormonet" melatonin i hjärnan ( Bonmati-Carrion et al. 2014 ). Så även en tråkig bok är en bättre sängkamrat än en smartphone.

Vissa näringstillskott, som melatonin , ashwagandha och rosenrot , kan stödja bra sömnmönster.

Hos STR Nordic kan du hitta produkter som främjar sömnkvalitet och stresshantering

  Ta reda på det här!

- Thomas

Den här artikeln har tagits fram i samarbete med Terveempi.fi , en webbplats specialiserad på kosttillskott.

Edellinen artikkeli Vet du vad som är den mest värdefulla ingrediensen i havtorn?

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

* Vaaditut tietokentät