Siirry sisältöön
STR Nordic – Vahvempi elämä.
STR Nordic – Vahvempi elämä.
Tyrniöljypullot ja tyrnimarjoja_Kuivan Silmän Omega

Vet du vad som är den mest värdefulla ingrediensen i havtorn?

Havtorn ( Hippophae , varav den vanligaste sorten är Hippophae rhamnoides ) är ett apelsinbär som växer brett i Eurasien.

Havtorn är en mycket tålig växt som tål både torka, salt och översvämningar. Den är dock särskilt noga med att den får solljus – den tål inte skugga ens från norra sidan. Havtorn skyddades i Finland fram till 2006, eftersom bevarandet av vilda havtornsbuskar ville säkras.

Havtorn innehåller betydande koncentrationer av vitamin C och E, som är naturliga antioxidanter.

Havtorn innehåller mer C-vitamin än något annat bär (många gånger jämfört med till exempel en apelsin), och vad gäller E-vitamin är det bara lack som kan nå samma nivå.

Havtorn innehåller även vitamin B2, det vill säga riboflavin, som är särskilt viktigt för matsmältning, hud, slemhinnor och ögonhälsa.

Olja och juice

Saften som pressas från havtornet delar sig i tre lager när den står.

Det översta lagret förblir ett tjockt, orange, krämigt lager.

Mellanlagret är ett fettlager typiskt för havtorn, med mycket mättade och fleromättade fettsyror.

Saften och fruktfällningen ligger kvar i bottenskiktet.

Det undre skiktet används främst i livsmedel, medan de två övre skikten är särskilt användbara i medicinska krämer och kosmetiska produkter på grund av deras fettsyror och hälsoegenskaper.

Havtorn innehåller olja.

Havtornsolja, den mest värdefulla ingrediensen i havtorn

Havtorn innehåller mycket olja som bär. Olja är den mest eftertraktade och värdefulla ingrediensen i havtorn.

Havtorn innehåller olja, beroende på art, från 2,1 till 5,9% av den totala massan. Oljehalten i den vanligaste och vanligaste varianten av rhamnoides är 3,5 %. I sorten Rhamnoides är det 13 % olja i fröna och 2,8 % i den mjuka bärdelen. ( Larmo 2011 .) Det finns även olja i havtornsbuskens blad.

Havtornsolja är särskilt hög kvalitet på grund av sin fettsyrahalt. I en normal västerländsk kost är koncentrationen av omega-6/omega-3-fettsyror 10/1, medan enligt många rekommendationer bör andelen omega-6-fettsyror vara lägre.

Om du får i dig för mycket omega-6-fettsyra kommer dess ogynnsamma effekter i förgrunden. I havtornsolja är omega-6/omega-3-halten 2/1 eller ännu bättre, så havtornsfetter är också av speciell kvalitet jämfört med andra vegetabiliska fetter. ( Larmo 2011. )

Havtorn innehåller också en sällsynt omega-7-fettsyra, palmitoleinsyra. Oljan som erhålls från havtornsmassa innehåller cirka 65 % enkelomättad palmitolsyra och mättad palmitinsyra. Cirka 70 % av fröoljan består av linolsyra och alfa-linolensyra. ( Yang & Kallio 2001. )

Havtorn och torra ögon

Havtornsolja har använts speciellt för torra ögon.

Saken har också studerats i Finland, vid Åbo universitet ( Larmo et al. 2010 ; Larmo 2011 ). Jämfört med placebogruppen hjälpte havtornsolja signifikant mot vinterögonirritation (till exempel hade 36 % av kontrollgruppen intensiv rodnad, men 6 % av dem som fick havtornsolja).

Havtorn har också visat sig förbättra välbefinnandet i hud, slemhinnor och ögon, vilket har visat sig i flera studier.

Dry Eye Omega innehåller havtornsolja.

Havtornsolja bör ingå i kosten i någon form.

Från STR Nordic kan du bekvämt få den som kapsel i produkten Kuivan Silmän Omega.

  Lär känna Kivan Silmän Omega här!

Den här artikeln har tagits fram i samarbete med Terveempi.fi , en webbplats specialiserad på kosttillskott.

Edellinen artikkeli Vitamin E främjar cellskydd

Kommentit

Anneli - 13 mars. 2023

Olen käyttänyt tyrnikapseleita syksystä kevääseen ja saanut apua kuiviin silmiin. Paras apu tuli samalla kuin huomaamatta sormenpääihottumaan, johon eivät auttaneet mitkään voiteet, kortisoni eikä edes protopic.

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

* Vaaditut tietokentät