Siirry sisältöön
STR Nordic – Vahvempi elämä.
STR Nordic – Vahvempi elämä.
Koliini_molekyylikuva

Kolin behövs till många saker

Kolin är ett villkorligt nödvändigt mikronäringsämne för kroppen, som till sin struktur liknar B-vitaminer, men som inte direkt klassificeras som ett vitamin.

Särskilt de som planerar graviditet, gravida kvinnor, ammande kvinnor och de som följer en vegetarisk kost bör vara uppmärksamma på sitt kolinintag. Många multivitaminer innehåller inte kolin.

Effekter, källor och dosering

Kolin är viktigt för hjärnans och nervsystemets funktion. Dess fosforderivat finns i nerver och hjärnvävnad.

Kolin reglerar t.ex. minne, humör och muskelkontroll. Det är också en viktig byggsten i cellmembran, vilket påverkar kommunikationen mellan celler.

Kolin är också viktigt för kroppens homocysteinmetabolism, som det upprätthåller tillsammans med folat, vitamin B6 och vitamin B12.

Bra källor till kolin är kött, ägg, fågel, fisk och mejeriprodukter från animaliska produkter, men även potatis, brysselkål, broccoli och blomkål innehåller kolin.

Enligt forskning är särskilt ägg, mjölk och kött bra källor till kolin.

Speciellt de som följer en växtbaserad kost bör vara uppmärksam på tillräckligt kolinintag. (se Derbyshire 2019 , Nutraingredients ; även NIH .)

I Finland har Livsmedelsverket inte fastställt officiella intagsrekommendationer för kolin, men enligt uttalandet från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) bör vuxna och unga i åldern 15–17 få 400 mg kolin per dag.

160 mg kolin per dag rekommenderas för spädbarn i åldern 7-11 månader och 140-340 mg för barn i åldern 1-14. Kolinintag är särskilt viktigt för gravida och ammande kvinnor: 480 mg och 520 mg kolin per dag rekommenderas för dem. ( EFSA 2016. )

En gravid kvinna behöver kolin.

Säkerhet för kolin

European Food Safety Authority (EFSA) har inte satt en övre gräns för säkert intag för kolin, men i USA har följande övre gränser för säkert dagligt intag (UL) satts för kolin: 1 g per dag för barn 1- 8 år, 2 g per dag för 9-13 år, 14-18 år 3 g per dag och för de över 18 år 3,5 g per dag ( National Institute of Health, Tabell 3 ; se även EFSA 2016, "2.2 .2.2 Överskott” ).

Dagliga doser av kolinpreparat innehåller vanligtvis några hundra milligram kolin, så det finns ingen risk för överdosering. Det är värt att notera att de flesta multivitaminpreparat inte innehåller kolin , så det är motiverat att använda ett separat preparat.

Kolins hälsopåståenden

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) för en officiell lista över rättigheter för hälsopåståenden för olika livsmedel. I denna lista har godkända påståenden för olika substanser samlats, som EFSA:s expertpanel anser ligger praktiskt taget på samma nivå som för läkemedel utifrån deras vetenskapliga bevis.

Kolin har beviljats ​​tre officiella hälsopåståenden. Enligt dem främjar kolin normal homocysteinmetabolism, normal lipidmetabolism och normalt leverns välbefinnande.

- Thomas

Du kan hitta ett högkvalitativt kolintillskott i STR Nordic Private label-serien

  Ta reda på det här!

Den här artikeln har tagits fram i samarbete med Terveempi.fi , en webbplats specialiserad på kosttillskott.

Läs mer om ämnet i artikeln: Användningen av kolin rekommenderas speciellt för kvinnor.

Edellinen artikkeli Vet du vad som är den mest värdefulla ingrediensen i havtorn?

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

* Vaaditut tietokentät