Siirry sisältöön
STR Nordic – Vahvempi elämä.
STR Nordic – Vahvempi elämä.
Alfalipoiinikapseleita lautasilla

Med åldern betonas vikten av alfaliponsyra

Alfaliponsyra är en vitaminliknande substans som finns i alla kroppens celler, där den omvandlar glukos till energi. Alfa-liponsyra har antioxidantegenskaper.

Behov, källor och effekter

En frisk ung människas kropp producerar naturligt tillräckligt med alfaliponsyra, men med åldern börjar dess nivåer minska. Med åldrandet betonas vikten av alfa-liponsyra som erhålls från kosten. (se Park et al. 2014 .) I Finland har dock Livsmedelsverket inte fastställt intagsrekommendationer för alfaliponsyra.

Bland annat innehåller jäst, lever, njurar, spenat, broccoli och potatis en del alfaliponsyra. Däremot bör du till exempel äta flera kilo spenat om dagen, så att mängden du får av den skulle bli betydande.

Alfa-liponsyra används också ofta som tillskott. Tillskotten använder alfaliponsyra som produceras i ett laboratorium.

De dagliga doserna av alfaliponsyraprodukter som säljs som tillskott är vanligtvis 200–600 mg alfaliponsyra.

Alfa-liponsyra är viktig, till exempel när det gäller endotelfunktionen ( Park et al. 2014 ; även Tromba et al. 2019 ).

Enligt metaanalyser har alfaliponsyra även effekt på kroppens förmåga att kontrollera inflammation, vilket bland annat är relaterat till hjärtats och cirkulationssystemets välbefinnande ( Saboori et al. 2018 ; Akbari et al. 2018 ).

Säkerhet för alfaliponsyra

Användningen av alfaliponsyra som kosttillskott är säker för friska vuxna i rekommenderade dagliga doser. Men de som lider av underliggande sjukdomar (t.ex. diabetes, hypotyreos) som har genomgått operation bör diskutera användningen av kosttillskott med sin läkare.

Säkerheten för alfaliponsyra indikeras av att ämnet även har studerats hos gravida kvinnor – en målgrupp som egentligen inte studeras i kosttillskott som misstänks ha risker (se Parente et al. 2017) .

- Thomas

Den här artikeln har tagits fram i samarbete med Terveempi.fi , en webbplats specialiserad på kosttillskott.

Edellinen artikkeli 4 näringsämnen som är viktiga för din hud och hår
Seuraava artikkeli Världens bästa hummus

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

* Vaaditut tietokentät