Fermentoitujen ruokien hyödyt
Fermentointi tarkoittaa ruoan säilyvyyden parantamista maitohappokäymisen avulla. Menetelmä on vanha ja tunnetaan monissa eri kulttuureissa. Fermentointi parantaa joidenkin ruokien ravintoarvoa ja elimistön kykyä käyttää tärkeitä ainesosia. Tämän takia fermentoituja elintarvikkeita ei kannata karttaa, vaan pikemminkin suosia.
Hapattamalla eli fermentoimalla valmistetaan monenlaisia kasvissäilykkeita kuten suolakurkkuja, kimchiä ja hapankaalia. Muita fermentoituja ruokia ovat maitotuotteista jogurtti, rahka, viili, piimä, kefir ja monet juustot. Myös soijasta valmistettu, kasvissyöjille tuttu, tempe on fermentoitua.
Fermentoiduista juomista hyvä esimerkki on kombucha, joka on valmistettu vihreästä teestä. Fermentointi prosessina kuuluu myös kahvin, teen, viinin, oluen ja suklaan valmistukseen. Tutuin suomalaisen ruokaperinteen fermentoitu ruoka lienee kuitenkin hapanjuureen leivottu ruisleipä.
Suolistolle tärkeintä on ruoan monipuolisuus, jotta bakteerien kirjo olisi kattava. Fermentoidut ruoat rikastuttavat suoliston bakteerikantaa, koska niistä vatsa saa probiootteja. Suoliston kunto taas vaikuttaa yleiseen jaksamiseen ja vastustuskykyyn.
Jokainen meistä tietää, kuinka paljon oireileva vatsa vaikuttaa arkeen.
Jos navan alla tuntuu ikävältä, moni muukin asia on hankalaa. Terve suolisto onkin yhdistetty myös parempaan mielialaan ja henkiseen hyvinvointiin.
Fermentointi onnistuu kotonakin, kunhan muistaa olla tarkkana raaka-aineiden ja säilöntään käytettävien välineiden, kuten purkkien puhtauden kanssa. Huolettomin ja helpoin tapa on valita valmiiksi tehty laadukas tuote.
Vatsa saattaa tarvita hiukan totuttelua fermentoitujen ruokien sulattamiseen, ennen kuin bakteerikanta on vahvistunut. On suositeltavaa valita aluksi pieniä annoksia hapatettuja ruokia aterian lisukkeiksi. Suun ja vatsan totuttua saattaa käydä niin, että jatkossa jääkaapista löytyy aina yksi tai useampi fermentoitu ruokalaji. 😄
👉🏻 Kokeile hapankaalia uudella twistillä!
Tilaa testiin Bionan Kurkumahapankaali tai Punajuurihapankaali!
Tilaa tästä!
Lähteet:
https://suomenterveysravinto.fi/blogi/suoliston-mikrobiota-tasapainoon-ruokavaliolla/
https://sydan.fi/fakta/fermentoidut-elintarvikkeet-ja-niiden-terveysvaikutukset/
https://www.valio.fi/ruoka/vinkit-fermentointiin/
https://www.terve.fi/artikkelit/fermentointi-hellii-suolistoa
Suosituimmat tuotteet
Torra ögon Omega, 1x120 kapslar
EyeOmega Finland OySå här torra ögon! Beställ Dry Eye Omega nu bekvämt online! Produkten rekommenderas av optiker och mycket effektiv. Beskrivning Använda sig av ...
Se mer detaljerad informationOmega-3 för hundar, 500 mg, 120 kapslar
STR Nordic Private Label"Vår hund är väldigt kräsen när det gäller diet. Vitaminer kan inte ges till det gömt i en goding eftersom det gräver upp dem och misslyckas med at...
Se mer detaljerad informationOmega-3 För barn, 500 mg, 120 sugbara kapslar
STR Nordic Private LabelDessa kapslar är roliga att suga! Med välsmakande, sugande Omega-3 For Kids fiskoljekapslar säkerställer du att ditt barn får i sig tillräckligt m...
Se mer detaljerad informationBlueberry+, 125 mg, 60 tabletter
STR Nordic Private LabelBlueberry + är ett kosttillskott som innehåller blåbärsextrakt, aronia och vitamin A och C för att stödja motståndskraft och friska ögon. Beskriv...
Se mer detaljerad informationTranbär+Björk, 360 mg, 60 tabletter
STR Nordic Private LabelKosttillskott som innehåller tranbär, björklöv, blåbär och åkerextrakt samt C-vitamin för att stödja motståndskraften. Beskrivning Använda sig ...
Se mer detaljerad information
Jätä kommentti