Gå till innehållet
STR Nordic – Ett starkare liv.
STR Nordic – Ett starkare liv.

Språk

Kurkumahapankaalia kulhossa

Fördelarna med fermenterad mat

Jäsning innebär att förbättra hållbarheten på livsmedel med hjälp av mjölksyrajäsning. Metoden är gammal och känd i många olika kulturer. Fermentering förbättrar näringsvärdet i vissa livsmedel och kroppens förmåga att använda viktiga ingredienser. På grund av detta bör fermenterade livsmedel inte undvikas, utan snarare föredras.

En mängd olika grönsakskonserver som pickles, kimchi och surkål görs genom jäsning. Andra fermenterade livsmedel inkluderar yoghurt, ostmassa, ost, kärnmjölk, kefir och många ostar från mejeriprodukter. Även gjord av soja, Tempe, som är bekant för vegetarianer, är fermenterad.

Ett bra exempel på fermenterade drycker är kombucha , som är gjord på grönt te. Jäsning som process hör också till produktionen av kaffe, te, vin, öl och choklad. Den mest kända jästa maten i den finska mattraditionen är dock rågbröd bakat på surdeg.

Det viktigaste för tarmarna är matens mångsidighet, så att bakteriespektrumet blir heltäckande. Fermenterade livsmedel berikar bakteriepopulationen i tarmen eftersom magen får probiotika från dem. Tarmarnas tillstånd påverkar å andra sidan den allmänna uthålligheten och motståndet.

Var och en av oss vet hur mycket en symtomatisk mage påverkar vardagen.

Om det känns tråkigt nedanför naveln är mycket annat också svårt. En frisk tarm är också kopplad till ett bättre humör och mentalt välbefinnande.

En kvinna i skogen

Jäsning kan också göras hemma, så länge du kommer ihåg att vara noggrann med renheten i råvarorna och de verktyg som används för konservering, som burkar. Det mest bekymmersfria och enklaste sättet är att välja en färdig produkt av hög kvalitet.

Magen kan behöva vänja sig lite vid att smälta fermenterad mat innan bakteriepopulationen stärks. Det rekommenderas att initialt välja små portioner av fermenterad mat som tillbehör. Efter att din mun och mage vant sig kan det hända att du i framtiden alltid hittar en eller flera jästa rätter i kylen. 😄

Surkål med gurkmeja och rödbetor

👉🏻 Prova surkål med en ny twist!

Beställ Bionas gurkmejasurkål eller rödbetssurkål för ett test!

Beställ här!

Källor:
https://suomenterveysravinto.fi/blogi/suoliston-mikrobiota-tasapainoon-ruokavaliolla/
https://sydan.fi/fakta/fermentoidit-elintarvärke-ja-niiden-terveysväktning/
https://www.valio.fi/ruoka/vinkit-fermentointiin/
https://www.terve.fi/artikkelit/fermentointi-hellii-suolistoa

Föregående artikel Varför Kivan Silmän Omega passar även för dina ögon.
Nästa artikel Ånga vegetariska rätter som denna!

Lämna en kommentar

Kommentarer accepteras före publicering

* Obligatoriska datafält

Oliko juttu kiinnostava?

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi ja saat ensimmäisenä tietää viimeisimmistä blogiteksteistä, tarjouksista ja uutuuksista!