Siirry sisältöön
STR Nordic – Vahvempi elämä.
STR Nordic – Vahvempi elämä.
E-vitamiini_antioksidantti_ruoka-aineet

Vitamin E främjar cellskydd

Vitamin E hänvisar till en grupp fettlösliga molekyler som inkluderar fyra olika tokoferoler (alfa-, beta-, gamma- och deltatokoferol) och fyra tokotrienoler.

Vitamin E är viktigt för människor på grund av dess antioxidantegenskaper som skyddar celler och fettsyror från fria radikaler.

På grund av dessa effekter används det också ofta som ett kosttillskott.

Tokoferoler finns i mänskligt blod och vävnader. Alfa-tokoferol är den mest biologiskt aktiva formen av vitamin E. Vitamin E-innehåll uttrycks som α-tokoferolekvivalenter (α-TE): 1 α-TE = 1 mg RRR alfa-tokoferol. ( EFSA 2006 , s. 243–52.)

Behov, dosering och källor

Den grundläggande funktionen för tokoferoler i mänsklig vävnad är att förhindra fleromättade fettsyror från att oxidera genom att fånga upp fria radikaler och donera väte.

Av denna anledning bestäms de nödvändiga mängderna vitamin E och intagsrekommendationer till stor del baserat på intaget av fleromättade fettsyror.

Minimibehovet av vitamin E definieras som 8 mg/dag för kvinnor och 10 mg/dag för män. Den övre gränsen för det säkra intaget av vitamin E är 300 mg/dag ( Finska kostråden 2014 ; EFSA 2006 ).

Bra matkällor för E-vitamin inkluderar vetegroddar och vetegroddarolja, mandel- och mandelolja, solrosfrön och solrosolja, nötter och nötoljor, samt oliver och olivolja.

Vitamin E säkerhet

Vitamin E kan inte anses vara giftigt även i stora doser. En daglig dos på cirka 1000 mg har dock kopplats till en försvagning av blodets koagulering i vissa studier.

I sin rapport från 2006 fastställde Europeiska byrån för livsmedelssäkerhet EFSA ett säkert dagligt intag på 560 mg. Detta belopp delades dock med två till för att säkerställa att beloppet inte överskreds. Avrundat uppåt definierades det säkra dagliga intaget som 300 mg. ( EFSA 2006. )

Vitamin E hälsopåståenden

European Food Safety Authority, eller EFSA, upprätthåller en officiell lista över hälsopåståendens rättigheter för olika livsmedel. I denna lista har godkända påståenden för olika substanser samlats, som EFSA:s expertpanel anser ligger praktiskt taget på samma nivå som för läkemedel utifrån deras vetenskapliga bevis.

Ett hälsopåstående har godkänts för vitamin E: Vitamin E främjar skyddet av celler från oxidativ stress.

- Thomas

Artikeln har tagits fram i samarbete med Terveempi.fi , en webbplats specialiserad på kosttillskott.

Edellinen artikkeli Världens bästa hummus
Seuraava artikkeli Vet du vad som är den mest värdefulla ingrediensen i havtorn?

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

* Vaaditut tietokentät