Siirry sisältöön
STR Nordic – Vahvempi elämä.
STR Nordic – Vahvempi elämä.
Naisen vatsa ja sydänkuvio käsillä

Vinkkejä vatsan hyvinvointiin

Vatsan terveys on monella tavalla perustana koko kehon hyvinvoinnille. Toimivan ruoansulatuksen ja vatsan hyvinvoinnin merkityksen huomaa usein vasta silloin, kun jotakin on pielessä. Noita hetkiä voi ennaltaehkäistä seuraavilla vinkeillä.

RIITTÄVÄ KUIDUN SAANTI

Kuitu on tärkeää toimivalle vatsalle. Usein puhutaan täysjyvaviljoista hyvinä kuidun lähteinä, mutta niistä eivät välttämättä kaikki ole herkkävatsaiselle sopivia. Parhaiten siedetty vilja on kaura, koska se sisältää liukoista kuitua, joka tukee suoliston hyvinvointia. Kauran etu on, että se sopii myös keliakiaa sairastaville.

Muita gluteenittomia kuidun lähteitä ovat psyllium ja erilaiset siemenet. Siemenistä erityisesti ne, jotka muodostavat nesteen kanssa geeliä edistävät vatsan toimintaa tehokkaasti. Yön yli turvotetut pellavansiemenet tai chiansiemenet rauhoittavat vatsaa aamulla ja antavat hyvän alun päivälle.

Myös kasvisten, hedelmien ja pähkinöiden suosiminen parantaa kuidun saantia. 

HYVÄLAATUISET BAKTEERIT

Useat kasvikset, vihannekset ja hedelmät sisältävät vatsalla tärkeitä ravinteita ja edistävät hyvälaatuisten mikrobien kasvua suolistossa. Tällaisia suoliston terveyttä tukevia ruoka-aineita kutsutaan prebioottisiksi.

Kuvassa olevat tuotteet tukevat vatsan luonnollista bakteerikantaa.
Kuvassa olevat tuotteet tukevat vatsan luonnollista bakteerikantaa.

Maitotuotteista kannattaa valita hapatettuja vaihtoehtoja, kuten piimää tai luonnonjogurttia. Makeutusaineet ja sokeri voivat ärsyttää vatsaa, joten niitä on hyvä välttää.

Vatsan bakteerikantaa voi tukea tehokkaasti ruokailun jälkeen otettavalla Maitohappobakteerivalmisteella, joka auttaa ruoansulatusta toimimaan tehokkaasti.

 Tilaa tästä!

VATSALLE SOPIVIA JUOMIA

Ruokailun jälkeen vatsaa voi rauhoittaa myös kupillisella piparminttu- tai inkivääriteetä. Veden juominen ruoan päälle taas saattaa aiheuttaa epämukavuuden tunnetta. Aterioiden välissä juotu vesi taas on eduksi vatsan hyvinvoinnille.

Muita vatsaa helliviä juomia ovat esimerkiksi vihreä tee ja, kohtuudella käytettyinä, kahvi ja punaviini. Herkkävatsaiselle erinomainen juoma on vihreästä teestä fermentoimalla valmistettu kombucha.

Vihreä tee on hyväksi vatsalle
Lämmin juoma, erityisesti tee helpottaa oloa ruoan jälkeen

KIIREETTÖMYYS

Säännöllinen ruokarytmi on olennaista vatsan hyvinvoinnille. Ateroiden rytmittäminen ja ruokailuhetken rauhoittaminen tukevat ruoansulatuksen toimintaa. Kiireetön ruokailuhetki ilman häiriötekijöitä tukee tietoista syömistä, jolloin ruokaa tulee pureskeltua paremmin. Tämä taas parantaa ruoan sulamista.

Vatsa voi todennäköisemmin hyvin silloin kun olo on stressitön ja elämäntavat myös liikunnan osalta kunnossa.

 

Lähteet:

https://www.hyvavatsa.fi/hyvinvointi/nain-hyodynnat-vatsaa-hellivia-siemengeeleja

https://suomenterveysravinto.fi/blogi/suoliston-mikrobiota-tasapainoon-ruokavaliolla/

Edellinen artikkeli Lisää puhtia hiihtolenkille!
Seuraava artikkeli Kuuma juoma x 3

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

* Vaaditut tietokentät