Siirry sisältöön
STR Nordic – Vahvempi elämä.
STR Nordic – Vahvempi elämä.
Pieni poika niistää syksyisessä metsässä

Ravintolisät vastustuskyvyn ylläpitoon: miten päästä alkuun?

Koronaviruksen pysytellessä sitkeästi uutisotsikoissa ja kasvomaskien vilistessä katukuvassa ihmiset ovat alkaneet kiinnittää enemmän huomiota vastustuskyvyn vahvistamiseen.

Hygieniasta huolehtiminen ja välimatkan pitäminen ovat niitä olennaisimpia keinoja myös muiden pöpöjen poissa pitämiseksi. Puolustautumista ei kannata jättää kuitenkaan niiden varaan ihan kokonaan, sillä kehon immuunipuolustusta voi tukea varsin tehokkaasti oikeanlaisella ravinnolla.

Flunssa-aikaan on hyvä palauttaa mieleen ne ravintoaineet, jotka vaikuttavat vastustuskykyyn.

Näiden ravintoaineiden riittävästä saannista huolehtiva saattaa nimittäin välttyä vilustumisen oireilta ja niiden aiheuttamilta varotoimilta.

D-vitamiini

D-vitamiini vaikuttaa elimistössä hyvin monella tavalla. Luuston ja lihasten lisäksi D-vitamiinilla on merkittävä rooli immuunipuolustukselle.

Talvella auringinvalon vähäisyyden vuoksi kehon tarvitsema D-vitamiini on saatava ravinnosta.

Etenkin jos ruokavaliosi vaatimukset kalan syönnistä eivät toteudu tai et pääse tankaamaan vitamiinivarastoja etelän aurinkoon, kannattaa sinun käyttää 50 µ D3-vitamiinia sisältävää ravintolisää päivittäin.

D3-vitamiinia kaamokseen!

C-vitamiini 

Flunssaiselle usein suositellaan C-vitamiinia tai sitä runsaasti sisältäviä ruoka-aineita. Sen vaikutuksesta vilustumisoireiden kestoon on jonkin verran tutkimuksia (esim. Hemilän & Chalker (2013).

C-vitamiini vaikuttaa elimistössä useiden muiden ravintoaineiden imeytymiseen, jo tämä kertoo sen tärkeydestä ihmisen hyvinvoinnille. Tästä samasta syystä C-vitamiinia lisätään usein muihin ravintolisiin.

Elimistö ei tuota C-vitamiinia, joten kannattaa pitää huoli sen riittävästä saannista.

C-vitamiinilisä on varma tapa pitää tasot kohdillaan myös flunssa-aikaan!

B12-vitamiini

B-ryhmän vitamiineista B12 on todettu vaikuttavan immuunijärjestelmän toimintaan. B12-vitamiini on olennaista myös esimerkiksi verisoluille ja hermostontoiminnalle.

Ihmisen tarvitsema B12-vitamiini on C-vitamiinin tapaan saatava kokonaan ruoasta. Tarkemmin ottaen lihasta, maitotuotteista tai kananmunista. Eläinperäisiä tuotteita välttelevän on syytä käyttää B12-vitamiinilisää. 

Kivennäisaineet

Vitamiinien lisäksi kannattaa suunnata katse myös kivennäisaineisiin, kun puhutaan vastustuskyvystä.

Kivennäisaineet vaikuttavat elimistössä laajasti esimerkiksi solujen suojaamiseen sekä lihasten ja luiden hyvinvointiin.

Kivennäisaineista etenkin seleeni, magnesium, kalsium ja sinkki vaikuttavat immuunijärjestelmän toimintaan.

Antioksidantit

Antioksidantit ovat yhdisteitä, jotka ehkäisevät hapettumista elimistössä. Monet vitamiinit ja kivennäisaineet ovat antioksidantteja. Yleisesti puhutaan antioksidanttipitoisista ruoista, jotka sisältävät luonnostaan runsaasti hapettumisenestoaineita.

Suomen luonnon parasta antia antioksidanttien suhteen ovat metsämarjat.

Marjoja sisältävät ravintolisät hyödyntävät marjojen parhaat ominaisuudet kätevästi. Kannattaa tutustua esimerkiksi mustikkaa ja karpaloa sisältäviin tuotteisiin.

Mustikka+, antioksidantteja vastustusykyynKarpalo+Koivu vahvaa tukea vastustuskykyyn 

 

Flunssan hoidossa perinteisesti hyödynnettyjä keinoja ovat kuumat juomat, esimerkiksi vitamiinipitoiset marjamehut tai haudukkeet. Usein myös hunajaa, inkivääriä tai valkosipulia käytetään oireiden helpottamiseen.

 
Siirry tilaamaan muita vastustuskykyä tukevia tuotteita!
Edellinen artikkeli 5 ravintoainetta aivojesi hyvinvointiin
Seuraava artikkeli Rouskuva granola

Kommentit

pekka taka - 09 helmikuu, 2021

hyviä neuvoja taas.

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

* Vaaditut tietokentät