Siirry sisältöön
STR Nordic – Vahvempi elämä.
STR Nordic – Vahvempi elämä.
Kurkumahapankaalia kulhossa

Fermentoitujen ruokien hyödyt

Fermentointi tarkoittaa ruoan säilyvyyden parantamista maitohappokäymisen avulla. Menetelmä on vanha ja tunnetaan monissa eri kulttuureissa. Fermentointi parantaa joidenkin ruokien ravintoarvoa ja elimistön kykyä käyttää tärkeitä ainesosia. Tämän takia fermentoituja elintarvikkeita ei kannata karttaa, vaan pikemminkin suosia.

Hapattamalla eli fermentoimalla valmistetaan monenlaisia kasvissäilykkeita kuten suolakurkkuja, kimchiä ja hapankaalia. Muita fermentoituja ruokia ovat maitotuotteista jogurtti, rahka, viili, piimä, kefir ja monet juustot. Myös soijasta valmistettu, kasvissyöjille tuttu, tempe on fermentoitua.

Fermentoiduista juomista hyvä esimerkki on kombucha, joka on valmistettu vihreästä teestä. Fermentointi prosessina kuuluu myös kahvin, teen, viinin, oluen ja suklaan valmistukseen. Tutuin suomalaisen ruokaperinteen fermentoitu ruoka lienee kuitenkin hapanjuureen leivottu ruisleipä.

Suolistolle tärkeintä on ruoan monipuolisuus, jotta bakteerien kirjo olisi kattava. Fermentoidut ruoat rikastuttavat suoliston bakteerikantaa, koska niistä vatsa saa probiootteja. Suoliston kunto taas vaikuttaa yleiseen jaksamiseen ja vastustuskykyyn.

Jokainen meistä tietää, kuinka paljon oireileva vatsa vaikuttaa arkeen.

Jos navan alla tuntuu ikävältä, moni muukin asia on hankalaa. Terve suolisto onkin yhdistetty myös parempaan mielialaan ja henkiseen hyvinvointiin.

Nainen metsässä

Fermentointi onnistuu kotonakin, kunhan muistaa olla tarkkana raaka-aineiden ja säilöntään käytettävien välineiden, kuten purkkien puhtauden kanssa. Huolettomin ja helpoin tapa on valita valmiiksi tehty laadukas tuote.  

Vatsa saattaa tarvita hiukan totuttelua fermentoitujen ruokien sulattamiseen, ennen kuin bakteerikanta on vahvistunut. On suositeltavaa valita aluksi pieniä annoksia hapatettuja ruokia aterian lisukkeiksi. Suun ja vatsan totuttua saattaa käydä niin, että jatkossa jääkaapista löytyy aina yksi tai useampi fermentoitu ruokalaji. 😄

Hapankaalit kurkumalla ja punajuurella

👉🏻 Kokeile hapankaalia uudella twistillä!

Tilaa testiin Bionan Kurkumahapankaali tai Punajuurihapankaali!

Tilaa tästä!

 

 

Lähteet:
https://suomenterveysravinto.fi/blogi/suoliston-mikrobiota-tasapainoon-ruokavaliolla/
https://sydan.fi/fakta/fermentoidut-elintarvikkeet-ja-niiden-terveysvaikutukset/
https://www.valio.fi/ruoka/vinkit-fermentointiin/
https://www.terve.fi/artikkelit/fermentointi-hellii-suolistoa

 

Edellinen artikkeli Miksi Kuivan Silmän Omega sopii sinunkin silmillesi?
Seuraava artikkeli Höystä kasvisruoat näin!

Jätä kommentti

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua

* Vaaditut tietokentät